Duurzaam Eosta project ligt 100% op koers

In opdracht van VolkerWessels Vastgoed bouwt Systabo het 19.500m² nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van Eosta. Eosta is een grote Europese importeur en distributeur van verse biologische groenten en fruit. Het project wordt langs de A12 in LogistiekPark A12 bij Waddinxveen gerealiseerd. Systabo startte direct na de Bouwvak van 2017 met de realisatie. Naar verwachting wordt het project medio 2018 opgeleverd.

Projectleider Frank Snijder van Systabo geeft de stand van zaken: “We hebben veel overlast gehad van weeromstandigheden, zoals wind, regen en sneeuw. Maar zoals het er nu naar uitziet, is de geplande oplevering van medio 2018 niet in het geding. De staalconstructie staat, evenals de dak- en wandconstructie en we zijn nu met de dakbedekking bezig. Ook gaan we de eerste betonvloeren storten. De ketenpartijen waarmee we samenwerken, zetten echt hun schouders eronder.”

 

Groot accent op duurzaamheid

Eosta staat internationaal bekend als MVO-koploper en dit is veelzijdig terug te zien in de opzet van het gebouw. De loods en het kantoor zijn een afspiegeling van de transparante samenwerkingscultuur van Eosta, met een open opzet. De ambitie bestaat om zonnepanelen te plaatsen voor de opwekking van energie, de verlichting is uitsluitend LED en met het dak wordt regenwater verzameld voor hergebruik in de omliggende kassen.

 

SYSTABO Eosta

 

Duurzame inbreng van Systabo

Frank Snijder: “Ook vanuit onze bouwwerkzaamheden brengen we de nodige duurzaamheid in. Neem de heipalen en kanaalplaatvloeren, daar proberen we zo veel mogelijk betongranulaat in toe te passen, dat is gerecycled puin. Verder maken we gebruik van een staalfabriek waar minimaal 90% hergebruik van schroot in plaatsvindt. De geïsoleerde wandpanelen beschikken over een BES 6001 duurzaamheidscertificaat en zijn voor 100% recyclebaar is. Of neem de dakbedekking; bij einde levensduur wordt die 100% gerecycled. De vrijkomende snijafvalstukken tijdens de bouw laten we afvoeren voor hergebruik. Eveneens passen we, waar mogelijk, cradle to cradle toe. We vervangen in de docks bijvoorbeeld het lastig te recyclen PVC door cradle to cradle kunststof flappen. Eveneens passen we cradle to cradle toe in de gipsplaten in onze metal stud wanden en in het systeem plafond. Verder kiezen we bewust voor FSC – PSC hout in onze projecten, dus ook bij het Eosta project. Dit is een standaard bij Systabo en binnen VolkerWessels.”

Voortdurend inspelen op huurderswensen

Tot slot noemt Frank voor dit project de grootste uitdaging: “De oplevering halen is op zich geen probleem. Maar die moeten we zien te halen terwijl we gaandeweg huurderswensen van Eosta inpassen binnen een dynamisch en lopend uitvoeringsproces. Elke wens of wijziging grijpt hierbij in op de totale engineering in 3D. Maar die uitdaging kunnen we aan en dat is ook wat Systabo bijzonder maakt!”

 

SYSTABO Eosta